فهرست مطلب

UI به ظاهر و یا هر چیزی که در صفحه نمایش یا ظاهر سایت می باشد که شامل تصاویر، متن ها، دیاگرام ها، ماژولها، جداول، ویدئوها و همچنین رنگ و مکان آن ها می باشد. در کل ظاهر یک سایت را ui می نامند.

ui مخفف عبارت User Interface و به معنای رابط کاربری می باشد. امروزه UI را فضایی می‌دانند که تعامل میان انسان و ماشین در آن رخ می‌دهد. با رواج استفاده از کامپیوتر و دیگر ابزارهای دیجیتال، دانش طراحی UI نیز شکل گرفت. دانشی که هدفش ارائه محصولاتی با قابلیت استفاده آسان به کاربران است.

طراحی ui اصطلاحی است که طرح گرافیکی و یا ظاهر و شکل و شمایل یک سایت یا اپلیکیشن را توصیف می کند این به تمام عناصری که در صفحه وب هستند گفته می شود که به کاربر اجازه می دهد تا از طریق اطلاعات ذخیره شده در یک دستگاه با آن ها ارتباط برقرار کرده و از آن استفاده کند این عناصر شامل:

  • دکمه های قابل کلیک
  • متن
  • کادر ورود متن
  • کیبورد
  • طرح بندی صفحه
  • انیمیشن و gif و ویدیو و …

طراح UI به این فکر می‌کند که هر المان باید کجای صفحه قرار بگیرد؟ فرم‌ها چگونه باشند؟ دکمه ارسال فرم کجا باشد؟ خطاها چطور به کاربر نشان داده شوند؟ گزینه‌های اصلی را کجا قرار بدهیم که به راحتی دیده شوند؟ و … . کاربران از پر کردن فرم متنفرند! یک دلیل این مسئله، نوع طراحی فرم‌ها است.

تفاوت طراحی گرافیک و طراحی رابط کاربری چیست ؟
طراحی گرافیک خوب یعنی سایت یا نرم‌افزار باید زیبا باشد، طراحی UI خوب یعنی کار با نرم‌افزار باید ساده باشد. افرادی که کار ui انجام میدهد تصمیم گیرنده این است که چه المانی در کدام قسمت صفحه و چه نوع طرحی در طرح قرار بگیرد تا زیبایی خود را به مخاطب نشان داده و سلیقه مخاطب را بشناسد. در طراحی UI به روانشناسی رنگ ها، چیدمان و نحوه نمایش خطاها پرداخته می شود و در حقیقت ظاهری از هر سایت که به وسیله مخاطب دیده می شود UI یا رابط کاربری تلقی می شود که مهمترین بخش از یک پروژه است.

در وب برای اینکه بتوان فرایند ui را پوشش داد از نرم افزارهای CSS , Jquery , Js، فتوشاپ، زبان های برنامه نویسی و HTML استفاده می شود. به دلیل وجود کلمه طراح یا طراحی، گاهی اوقات رابط کاربری زیرمجموعه هنر و دیزاین قرار می‌گیرد. بزرگترین دانشگاه‌های جهان، مثلا ام آی تی، طراحی رابط کاربری را در شاخه علوم کامپیوتر ارائه می‌کنند. در حقیقت طراح UI از اصول گرافیک و زیبایی‌شناسی در راستای ایجاد کاربری آسان استفاده می‌کند.

اصول طراحی کاربری یا UI چیست ؟
پنج اصل اساسی طراحی رابط کاربری یا UI عبارتند:

1.رعایت ساختار
نظم و ساختاری روشن و مشخص، که کاربران بتوانند آن را درک و تشخیص بدهند. نباید چیزهای بی‌ربط را در کنار هم قرار بدهید. دسته‌بندی مشخص داشته باشید. در یک نگاه به محصول، کاربر باید بتواند بخش‌های مختلف را تشخیص بدهد. باید بداند برای رفع هر یک از نیازهای خود به کدام بخش مراجعه کند. منظور از رعایت ساختار این است که رابط کاربری باید هدف، معنا و سمت و سو داشته باشد.

 

2.رعایت سادگی
محصول باید به گونه‌ای طراحی شود که کاربر به سادگی روش استفاده از آن را بفهمد. کارهای پرتکرار و متداول باید به راحتی انجام شوند. کاربر نباید برای انجام فرایندهای پیچیده، مسیر پیچیده‌ای در پیش رو داشته باشد. به عبارت دیگر، مهم نیست تکنولوژی چقدر پیچیده است، کاربری را آسان نگه دارید.

3.قابل دید بودن
این که چه اطلاعاتی را در معرض دید کاربر قرار می‌دهید، اهمیت بسیاری دارد. قابلیت دیده شدن یا اصل پدیداری یکی دیگر از اصول مهم UI است. تمامی موارد مهم و مورد نیاز کاربر را در معرض دیدکاربر قرار دهید. کاربر نباید مجبور شود مطالب مورد نظرش را از محصول‌تان استخراج کند!

4.اصل بازخورد یا اطلاع‌رسانی به کاربر
هر سیستمی ممکن است تغییر یا خطاهایی پیش بیاید. وضعیت‌ها تغییر می‌کنند و موارد استثنایی رخ می‌دهد. باید بتوانید این موارد را با زبانی قابل فهم به کاربر منتقل کنید. باید به او توضیح بدهید که در این موارد چه کار کند، چه اتفاقی افتاده است و قدم بعدی چیست.

5.اصل انعطاف‌پذیری
UI را اولا با کمترین درصد احتمال رخ دادن خطا و اشتباه طراحی کنید. ثانیا اگر خطایی رخ داد کاربر را منفجر نکنید! سیستم را طوری طراحی کنید که تحمل بالایی نسبت به خطا و اشتباه داشته باشد.

 

چرا UI مهم است؟
یک ui خوب مهم است چرا که می تواند بازدیدکنندگان بالقوه سایت را به خریداران تبدیل کند زیرا پل تعامل بین کاربر و وب سایت شما میباشد. اصل تمرکز UI روی زیبایی شناسی است و قصد پیشرفت زیبا شدن را دارد و دائم در تلاش است تا کاربر از UI راضی باشند. مسئولیت اصلی یک طراح ایجاد واسطه هایی است که کاربر بسیار کارآمد و قابل استفاده می داند.

به همین دلیل است که طراحان در تلاشند تا نیازهای کاربر را بطور کامل درک کنند و زمینه ای را که در آن با محصول تعامل می یابد، تحقیق کنند. کاربران باید بتوانند در هنگام تعامل با محصول ، اهداف و وظایف خود را در حد امکان بدون نیاز به انجام برسانند و همچنین از این تجربه لذت ببرند.

مهارت های لازم برای طراحی UI
طراح UI به مهارت‌های مختلفی نیاز دارد، یکی از این موارد آشنایی با ابزارهای طراحی گرافیک مثل فوتوشاپ و Illustrator است. البته نباید از ابتدای پروژه به سراغ این ابزارها بروید. شروع کار یک طراح UI با وایر فریم یا ابزارهای طراحی اولیه است. می‌توانید از یک کاغذ سفید به عنوان وایر فریم استفاده کنید و طرح مورد نظرتان را روی آن پیاده کنید.

ابزارها و نرم‌افزارهای دیجیتال هم برای این کار وجود دارند. کاربری سایتی که ui خوبی داشته باشد ساده‌تر است و به همین دلیل، مردم علاقه بیشتری به آن نشان می‌دهند. هر چه تعداد کاربران سایت بالاتر رود، رتبه سایت نیز بهبود خواهد یافت.

انواع طراحی UI

  • رابط کاربری زبان طبیعی(LUI یا NLUI): این رابط اجازه می دهد تا کاربران به جای یک زبان رایانه ای با یک دستگاه ارتباط برقرار کنند.
  • رابط کاربری مبتنی بر فرم : واسط های مبتنی بر فرم لیستی از گزینه ها یا سوالات را برای کاربر تکمیل می کنند، دقیقاً مانند فرم کاغذ سنتی.
  • رابط کاربری صوتی (VUI): این یک رابط فرمان صوتی است که از تشخیص گفتار استفاده می کند تا به کاربران امکان تعامل با دستگاه را می دهد.
  • رابط کاربری لمسی: این نوع رابط اجازه می دهد تا کاربران از طریق لمس با دستگاه در تعامل باشند.
  • رابط کاربری مبتنی بر منو: کاربر با پیمایش در یک سری از صفحه ها و فهرست ها با یک دستگاه در تعامل است.
  • رابط خط فرمان (CLI): این یک رابط کاربر مبتنی بر متن است که برای مدیریت و مشاهده پرونده ها در رایانه استفاده می شود.
  • رابط کاربری گرافیکی (GUI): این نوع رابط کاربری با استفاده از آیکون های گرافیکی امکان تعامل با دستگاه های الکترونیکی را فراهم می آورد.

طراحی UI در مقابل طراحی UX
ویژگی های بسیار متفاوت، UI خوب به UX کارآمد یا تجربه کاربر بستگی دارد و بالعکس. برای ایجاد محصولی مؤثر و موفق، هر دو حوزه باید منسجم و مناسب باشند. هنگامی که هر دو منطقه به خوبی اجرا شوند ، نتیجه محصول واقعاً شگفت انگیز و در دسترس است . طراح UI مسئول توسعه جنبه های بصری رابط کاربری است. رابط کاربر از جنبه های طراحی تشکیل شده است که به کاربر امکان تعامل با یک سرویس یا محصول را می دهد.

نگرانی اصلی یک طراح UI ، نگاه کلی و محصول نهایی است.از جهت دیگر یک طراح UX نحوه عملکرد رابط کاربری را توسعه می دهد. دغدغه اصلی یک طراح UX این است که چگونه کاربر با یک محصول ارتباط برقرار می کند و چه چیزی از کل تجربه خارج می شود. در طی مراحل طراحی ، هر دو تیم معمولاً از نزدیک با هم همکاری می کنند. همکاری و ارتباط مداوم آنها برای ایجاد یک رابط کاربری مؤثر ، بصری و جذاب به نظر می رسد.

 

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

× پشتیبانی آنلاین رویاکو